torsdag 21 april 2011

Baka bröd

Hej igen. Idag tänkte jag prata lite om det här med att baka bröd, det har blivit väldigt populärt igen. Speciellt inne verkar det att baka surdegsbröd, lite av en modefluga kan man säga. För att lyckas bättre med sitt brödbak finns det en hel del hjälpmedel man kan använda sig av. Här tänkte jag visa några


Att baka bröd med en elvisp är riktigt ute, man behöver hushållsassistent. Man pratade förr om att man måste knåda degen ordentligt och länge. Att stå flera minuter med en elvisp är både tungt och belaster elvispen så den kanske går sönder. Allt blir mycket enklare med en hushållsassistent, det är bara att ställa in hur många minuter och hur hög hastighet man vill ha så sköter den sig själv.


Eftersom de flesta mått i många recept står i gram och inte dl är det bra att ha en våg. Det finns en fördel med det också, ibland blir t.ex. mjölet hårt packat och man får då för mycket mjöl i smeten vilket gör att hela baket kanske blir förstört. Anger man det i gram istället blir det oftast mycket enklare att få rätt mängd.


Ibland kan det vara lättare att jäsa i en plastlåda, speciellt om man ska baka olika typer av surdegsbröd t.ex. levainbröd. Det är en fördel om man kan se igenom plastlådan så man ser hur degen jäser.


Ibland vill man baka det som kallas för korgbröd, då behöver man en korg att jäsa degen i. Ovan syns två olika, den högra är en riktig jäskorg. Den högra är en vanlig brödkorg som det går alldeles utmärkt att jäsa i. Fördelen är att den kostar i princip endast 1/10 av vad riktiga jäskorgen kostar, nackdelen är att den inte håller lika bra. Mitt tips är att man börjar med en vanlig brödkorg och ser hur ofta man bakar korgbröd.


För att få en fin och knaprig undersida på brödet, behöver man en baksten. Den du ser ovan kallas pizzasten och är egentligen till för utegrillar men fungerar alldeles utmärkt i en ugn. Fast kolla måtten på din ugn innan du köper en baksten. Hemligheten ligger egentligen inte i baksten utan att det man lägger brödet på är varmt. De flesta lägger nog sitt bröd på en kall ugnsplåt och skjuter sedan in den kalla ugnsplåten i ugnen. Prova att ha en ugnsplåt i ugnen och lägg sedan brödet på den varma ugnplåten så kommer resultatet nästan bli detsamma som med en baksten. Om du skaffar en baksten så spruta lite vatten på den innan du sätter på ugnen, annars finns det risk att den kan spricka.


Hur får man då in brödet på en varm ugnplåt eller baksten undrar kanske du. Jo man använder sig av en brödspade som t.ex. till höger på bilden ovan. Plåten till vänster ovan får man med pizzastenen när man köper den. Ett praktiskt tips om man inte har en brödspade eller baksten, är att man tar ut den varma ugnplåten ur ugnen, samtidigt som man lagt brödet på bakplåtspapper som man sedan försiktigt drar upp på den varma ugnsplåten.

Som du märker behöver man en massa prylar för att baka. Behöver verkligen då alla dessa saker? Naturligtvis inte! Nästa gång kommer ett recept där man inte behöver något av ovan, fast många av sakerna underlättar bakandet...............och det blir mycket roligare att baka med dessa......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar