fredag 10 december 2010

Whiskytips 3

Nu är det dags för nästa whiskytips. Denna gång kommer whiskyn från Highlands och heter Brora. Det märkliga med denna whisky är att den aldrig var menad att säljas som en Single Malt. Ursprungligen heter detta destilleri Clynelish och i slutet av 60-talet beslöt man att bygga ett nytt destilleri brevid det gamla. Det gamla kallades då Clynelish B. Eftersom man vid denna tidpunkt märkte att det rådde brist på Islaywhisky för blended marknaden, beslöt man tillverka en rökig whisky med hela 40 ppm. Eftersom två destillerier som tillverkar olika whiskysorter inte får bära samma namn beslöt man kalla det gamla destilleriet Brora, efter orten som destilleriet ligger vid. Tyvärr lades produktionen vid Brora ner 1983, så att hitta en Brora har aldrig varit lätt.

År 2002 började ägarna ge ut egna Brora som är 30 år gamla och i natural cask strength, vilket betyder att de har tappat faten direkt på flaska utan att först spä ut den. Sedan 2002 har det kommit ut flera olika tappningar oftast begränsade till 3 000 st. I princip alla av dessa har varit fantastiskt bra men jag tycker att det två första har varit bäst och därför tänker jag idag rekommendera den som kom ut 2003, som har har en fatstyrka på 55,7%.

Jag har inte druckit en whisky som är bättre än denna, det finns andra whisky som är minst lika bra men inte bättre........... ;-D




If you see one Brora, taste it.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar