fredag 18 februari 2011

Whiskytips 4

Hej igen alla glada läsare. Nu är det äntligen dags för ett whiskytips igen. Denna gång tänkte jag prata lite om det mytomspunna destilleriet Port Ellen på ön Islay. Destilleriet grundades 1825 och var ett av de första att exporteras whisky till USA, det stängdes 1929 för att öppnas igen 1967. Tyvärr så lades Port Ellen i s.k. malpåse 1983 tillsammans med ett flertal andra destilleriet. 1987 togs beslutet att stänga destilleriet för gott och sedan dess har ett flertal byggnader rivits. På destilleriet fanns en stor mältningsavdelning som fortfarande finns kvar idag och producerar malt, de flesta av destillerierna på ön köper idag sin malt ifrån Port Ellen Maltings.

Hur är då whiskyn undrar ni, liksom de flesta av destillerna på ön så är whisky rökig. Den har oftast en ovanligt ren smak av tång, sjögräs, sälta och torv. År 2001 började ägarna ge ut en annual release, som gjordes i begränsade upplagor. Först sa man att det skulle komma tre stycken, idag har det kommit 10 stycken så ägaran har fortfarande gott om Port Ellen i lager. Många oberoende buteljerare har också en hel del på lager så det finns fortfarande en möjlighet att köpa en flaska av denna mytomspunna whisky. Av de Port Ellen jag har provat så vill jag rekommendare den annual releseases som kom 2002, 2nd release som är från 1978 och är 24 år gammal. Jag tycker den är jättgod.


If you haven't tasted Port Ellen, you haven't been on Islay

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar