måndag 17 oktober 2011

Mojjes Lantbröd

Hej. Nu är det dags för ett av mina favoritbröd, nämligen ett lantbröd. Ni har säkert sett att de kan kallas för schweiziskt, franskt, grekiskt osv. Därför tänkte jag kalla detta bröd för Mojjes Lantbröd.  Receptet är enkelt, 2 stora bröd:

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
------------
4 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
2 msk brödsirap
3 tsk salt
10 dl vetemjöl special
2 dl durumvetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke och lös jästen i en bunke med 6 dl ljummet vatten. Tillsätt 6 dl rågsikt och 6 dl vetemjöl special och för ihop till en deg. Jäs den övertäckt i cirka 1,5 timme.

Tillsätt 4 dl ljummet vatten, 4 msk olivolja, 2 msk brödsirap, 10 dl vetemjölspecial och 2 dl durumvetemjöl. Arbeta degen kraftigt i t.ex. hushållsassisten, 8 min på låg hastighet och 3 min på högre hastighet. Tillsätt sedan 3 tsk salt och kör i ytterligare 3 min, på mellanhög hastighet. Låt degen sedan jäsa övertäckt i cirka 1,5 timmar.

Sätt på ugnen på max (275 - 300 grader) så den är ordentligt varm när du ska sätta in brödet.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma degen till 2 runda bröd. Låt dem jäsa i en övertäckt jäskorg i cirka 45 min.

Lägg upp bröden på en plåt eller baksten som helst har legat i ugnen och blivit varm. Snitta bröden med 3 st snitt. Grädda i ugnen på 250 grader (sänk temperaturen till 250 grader när du sätter in brödet)och grädda i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader, sätt in en termometer i ett av bröden och vänta tills det blir 96 grader, tar cirka 10-15 minuter beroende på hur stora bröden är. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

Se även mina bakningstips
http://isbjornsnytt-mojje.blogspot.com/2011/04/baka-brod.html

Ser inte dessa bröd jättemumsiga ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar