fredag 29 juli 2011

Öltips 6

Hej igen. Idag blir det ett öltips, en öltyp som inte är så vanlig, nämligen lambicöl. Lambic är ett spontanjäst öl från Pajottenland utanför Bryssel i Belgien. Lambicen har bara genomgått en jäsning, även om den jäsningen sker i flera steg. Lambic är mycket syrlig i karaktären, och har mycket liten kolsyra.  Blandar man Lambic av olika åldrar får man en Gueuze.

Gueuze är en blandning av ung och gammal Lambic som är tappad på flaska. I flaskan sker en andra jäsning då oförjäst socker från den unga Lambicen blandas med den gamla Lambicen. En bra Gueuze får ett år sig på att efterjäsa på flaska, men kan i vissa fall lagras upp till 10-20 år. 

Den öl jag tänkte prova idag är från Cantillion och heter Kriek 100% Lambic Bio. Kriek en är Lambic som fått jäsa en andra gång med hjälp av riktiga körsbär.

Hur smakar denna öltyp, inte som någon annan. Den är mycket speciell i sin smak, nästan som en blandning mellan champagne och öl. Det syns redan på flaskan som nästan ser ut som små champagneflaskor och många har en kork som liknar en champagnekork. Flaskorna från Cantillion har dock kapsyl men även en vinkork under. Man måste vara försiktig när man öppnar en flaska Lambic eller Gueuze för korken kan flyga iväg som en riktig champagnekork.

Är detta gott kanske Ni undrar? Första gång blir man nog mest förvånad över smaken. Det är väl så att antingen tycker man detta är jättegott eller inte. Jag tycker detta är jättegott vid vissa tillfällen. De med fruktsmak passar bra efter maten och de utan passar bra till t.ex. skaldjur.



Så varför inte prova en?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar