torsdag 28 april 2011

Brödrecept 1

Hej igen. Nu kommer det första recepten på bröd. Denna gång tänkte jag ta ett bröd som inte behöver en massa tillbehör för att göra, men de kan underlätta lite. Detta bröd kallas Hälla-ut-bröd:

1 stort bröd
½ pkt jäst (25 gram)
1 ½ tsk salt
4 dl vatten (fingervarmt fungerar bra)
½ tsk fänkål (bäst att ta hela som man krossar i en mortel)
1 tsk anis (bäst att ta hela som man krossar i en mortel)
1 tsk kummin (bäst att ta hela som man krossar i en mortel)
1 msk olja (själv använder jag olivolja)
1 msk brödsirap
1 dl rågmjöl
3 dl rågsikt
2 dl kornmjöl (man kan använda vetemjöl special istället om man inte har kornmjöl)
2 dl vetemjöl special

1 Smula ner jästen i en degbunke, slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt sedan
   oljan och brödsirapen, rör om så att brödsirapen löses upp. Häll sedan på resten av
   vattnet.
2 Häll i allt mjöl, häll sedan över fänkål, anis och kummin. Rör ihop degen med en
   trägaffel. Tillsätt sedan saltet. Degen blir ganska lös. Jäs degen under en handduk
   i cirka 1 - 1½ timme.
3 Häll sedan försiktigt upp degen på ett bakpapper. Låt den jäsa i 15 - 30 min. Sätt under
   tiden på ungen på 225 grader och sätt in en plåt i ugnen. Tips är att dra lite i degen så
   att den blir samma form som bakpappret.
4 Ta ut plåten och dra försiktigt upp bakpappret på plåten. Grädda mitt i ugnen i 15 min,
   sänk sedan värmen till 125 grader och fortsätt grädda i cirka 10 - 15 min. Har man
   termometer kan man ta ut brödet när det blir 96 grader. Tips vänd på brödet när det är
   cirka 5 min kvar så blir undersidan lite extra frasig.
5 Låt brödet svaln på ett galler. Brödet går alldeles utmärkt att frysa in. Skär det i önskad
   storlek.

Så här ser det ut när det är klart. Lycka till med brödbakandet.


Är det något Ni inte förstår så skriv en kommentar så ska jag försöka hjälpa Er så gott jag kan, tänk på att jag bara är en liten isbjörnsunge..........

torsdag 21 april 2011

Baka bröd

Hej igen. Idag tänkte jag prata lite om det här med att baka bröd, det har blivit väldigt populärt igen. Speciellt inne verkar det att baka surdegsbröd, lite av en modefluga kan man säga. För att lyckas bättre med sitt brödbak finns det en hel del hjälpmedel man kan använda sig av. Här tänkte jag visa några


Att baka bröd med en elvisp är riktigt ute, man behöver hushållsassistent. Man pratade förr om att man måste knåda degen ordentligt och länge. Att stå flera minuter med en elvisp är både tungt och belaster elvispen så den kanske går sönder. Allt blir mycket enklare med en hushållsassistent, det är bara att ställa in hur många minuter och hur hög hastighet man vill ha så sköter den sig själv.


Eftersom de flesta mått i många recept står i gram och inte dl är det bra att ha en våg. Det finns en fördel med det också, ibland blir t.ex. mjölet hårt packat och man får då för mycket mjöl i smeten vilket gör att hela baket kanske blir förstört. Anger man det i gram istället blir det oftast mycket enklare att få rätt mängd.


Ibland kan det vara lättare att jäsa i en plastlåda, speciellt om man ska baka olika typer av surdegsbröd t.ex. levainbröd. Det är en fördel om man kan se igenom plastlådan så man ser hur degen jäser.


Ibland vill man baka det som kallas för korgbröd, då behöver man en korg att jäsa degen i. Ovan syns två olika, den högra är en riktig jäskorg. Den högra är en vanlig brödkorg som det går alldeles utmärkt att jäsa i. Fördelen är att den kostar i princip endast 1/10 av vad riktiga jäskorgen kostar, nackdelen är att den inte håller lika bra. Mitt tips är att man börjar med en vanlig brödkorg och ser hur ofta man bakar korgbröd.


För att få en fin och knaprig undersida på brödet, behöver man en baksten. Den du ser ovan kallas pizzasten och är egentligen till för utegrillar men fungerar alldeles utmärkt i en ugn. Fast kolla måtten på din ugn innan du köper en baksten. Hemligheten ligger egentligen inte i baksten utan att det man lägger brödet på är varmt. De flesta lägger nog sitt bröd på en kall ugnsplåt och skjuter sedan in den kalla ugnsplåten i ugnen. Prova att ha en ugnsplåt i ugnen och lägg sedan brödet på den varma ugnplåten så kommer resultatet nästan bli detsamma som med en baksten. Om du skaffar en baksten så spruta lite vatten på den innan du sätter på ugnen, annars finns det risk att den kan spricka.


Hur får man då in brödet på en varm ugnplåt eller baksten undrar kanske du. Jo man använder sig av en brödspade som t.ex. till höger på bilden ovan. Plåten till vänster ovan får man med pizzastenen när man köper den. Ett praktiskt tips om man inte har en brödspade eller baksten, är att man tar ut den varma ugnplåten ur ugnen, samtidigt som man lagt brödet på bakplåtspapper som man sedan försiktigt drar upp på den varma ugnsplåten.

Som du märker behöver man en massa prylar för att baka. Behöver verkligen då alla dessa saker? Naturligtvis inte! Nästa gång kommer ett recept där man inte behöver något av ovan, fast många av sakerna underlättar bakandet...............och det blir mycket roligare att baka med dessa......

torsdag 14 april 2011

Glass 2

Hej igen. Så här inför helgen tänkte jag det var dags för ett nytt glasstips. Denna gång ska vi prova ett glasspaket från GB, i serien Carte D'or. Smaken jag har valt är Crema di Mascarpone. Det står med liten stil på baksidan av paketet att det är Mascarpone-glass med skogsbärssås och pistaschmandelbitar. Paketet är på 900 ml och fetthalten är 9 gram per 100 gram. Glassen tycker jag är jättemumsig, skogsbärssåsen är jättegod inte för sött utan frisk och syrlig i smaken. Som helhet är detta en glass jag varmt kan rekommendera. Jag ger denna glass betyg 5 glasspaket av 5 möjliga.



Fler glasspaket snart.

fredag 8 april 2011

G L A S S

i stora lass, det är något som jag tycker är mumsigt. Jag tänkte framöver prova olika glasspaket, är det någon sort Ni tycker att jag borde prova så skriv en kommentar om det i så fall. Idag tänkte jag prova en Hasselnötsglass från Triump Glass i serien Glassmästarns favoriter. Det står på paketet att det är Hasselnötsgräddglass med hasselnötscremé och att den är gjord på färsk grädde. Paketet är på 1,1 liter och fetthalten är 14 gram per 100 gram. Glassen är god dock lite tunn i smaken, lite åt det vattniga hållet. Hasselnötssmaken är både god och bra. Som helhet en god glass men lite tunn. Jag ger denna glass betyg 3 glasspaket av 5 möjliga.



Fler glasspaket kommer snart

måndag 4 april 2011

Börstips 10

Hej igen. Nu kommer del 3 och sista delen av de lite säkrare placeringar som jag tänkte rekommendera. Denna gång är det en fond från Case Asset Management, en av ägarna till bolaget är tennislegenden Stefan Edberg. Han ligger nog bakom namnen på fonderna, den jag tänkte rekommendera heter Fair Play. Fonden placerar i både i aktier och räntebärande värdepapper. Fonden placerar speciellt i räntebärande värdepapper, bland annat företagsobligationer emitterade av svenska och nordiska företag, samt aktier med hög direktavkastning.

Fonden har som målsättning att ge en avkastning på 6-8 procent per år och ge en stabil utdelningsnivå. Detta kan vara lägre än vad värdeutvecklingen är på aktier vissa år. Jag tycker dock att det kan vara bra att sprida placeringarna, så man inte bara köper aktier. En placering på 5% av portföljen totala värde tycker jag kan vara en god idé.

Denna fond går tyvärr inte att köpa hos alla aktörer på nätet, det är bara hos Swedbank, Skandia och Skandiabanken man för närvarande kan köpa fondandelar i någon av Case Asset Managements fonder.

Även en placering i en fond är en risk på samma sätt som i aktier,